Okolišno novinarstvo

Okolišno novinarstvo je na listi opasnih pothvata, uz novinarstvo koje razotkriva organizirani kriminal. Jer, plansko isrcpljivanje prirode, uništavanje ekosustava i života u ime grabeži i profita jest organizirani kriminal. U Hrvatskoj se okolišno novinarstvo pojavilo samo na trenutak, ali nije uspjelo opstati u mainstreamu.

ponedjeljak, 29. prosinca 2014.

Fajront sa okolišnim novinarstvom



U Hrvatskoj nema više okolišnog novinarstva. Bilo ga je ionako dovoljno malo da se ne može ni računati kao neki novi žanr. Sramota je to za domaće novinarstvo. Zato neću brisati ovaj blog, neka ostane kao spomenik propalom pokušaju. Obzirom da je kompletno novinarstvo u Hrvatskoj neka čudna mješavina propagande trgovačko bankarskog sumnjivog, da ne kažem mafijaškog, miljea, nije nikakvo čudo da upravo okolišno novinarstvo, kao uostalom i istraživačko, postane sprdnja, ostane NE financirano kroz projekte,  a novinari i novinarke koji su pokušavali godinama da uspostave taj novi novinarski žanr, naprosto ispare i nestanu.
Ne mogu ne spomenuti Zbor novinara za okoliš HND, koji se savršeno uklapaju u ovo što gore napisah. Kad se onako ovlaš pogledaju do sada podijeljene nagrade za "pisanje o okolišu", te tko je glavni sponzor i donator istih, sve je jasno. Ipak, našlo se u ekipi nagrađenih i dvoje-troje samozatajnih i kvalitetnih novinarki i novinara koji uporno pišu novinarske okolišne teme, objavljujući ih u svom matičnom mediju, ali bez nekog društvenog odjeka.
U svijetu je to ipak drugačije. To što je tamo drugačije, vjerojatno dokazuje da mi nismo dio svijeta, nego je "lijepa naša" zajedno sa svojim novinarstvom, sama sebi svoj svijet u samo sebi jasnom svemiru.

Eto, pa čitajte:
 http://www.sej.org
http://www.ifej.org
 http://earthjournalism.net
http://www.environmentalhistory.org/billkovarik/spring-2015/environmental-journalism/ej
http://stephenleahy.net
http://centerforenvironmentaljournalism.businesscatalysomt.com
http://www.greenaccord.org
http://www.greenafricadirectory.org/listing/african-federation-of-environmental-journalists-afej
http://christinemacdonald.info
I tako dalje....