OSječki urbani vrt
U realizaciju projekta 'OSječki urbani
vrt' uključuje se sve više ljudi, poduzeća, sponzora. Nakon tek pola godine
ovaj gradski projekt oživio je bolje i brže nego bilo koja infrastrukturna ili
građevinska perfomanca u gradu ali i županiji. Suradnja između gradske uprave ,
građana i građanki, jedne udruge i medija pokazala je da se zajednički može
uraditi odličan društveno važan posao.
Dakle, želi li promicati ideja zajednice
i održivosti, grad treba imati i urbane javne vrtove. „Community gardens“ i
„urban gardens“ nisu naši izvorni projekti.
Oni su nas zahvatili istovremeno kada i globalizacijska kriza, prenešeni iz Francuske, Engleske, Njemačke,
SAD, čak Australije.
U vrijeme recesije uzgoj hrane postaje
sve povoljnija alternativa kupovini u supermarketima i otvorenim veletržnicama.
Građani i građanke djelomično su izgubili povjerenje u ponudu voća i povrća na zelenim gradskim
tržnicama, jer su mnogi prekupci
prehrambenih proizvoda pronašli svoju zaradu upravo na otvorenim zelenim
tržnicama gdje uvoznu hranu preprodaju pod „domaće“ proizvode ali po znatno
višim cijenama.
Bez obzira što je grad Osijek
administrativno središte Slavonije i Baranje, nekadašnje regionalne žitnice, te
je okružen oranicama i njivama dvaju prehrambenih korporacija-Belja i Žita, pokazalo se da ustvari postoji nedostatak
manjih zemljišta za obrađivanje i sađenje biljaka. U nekim prigradskim
naseljima su nakon Domovinskog rata niknule tako zvane „divlje bašće“, najviše
zbog potrebe uzgoja vlastite hrane.
Kasnije su ti „gerilski“ vrtovi pretvoreni u površine za komercijalni uzgoj, a
vlasnici su nepropisno i nekontrolirano koristili kemijska sredstva za brzi
uzgoj povrća, kako bi što veće količine uzgojili i prodavali na gradskim
zelenim tržnicama, reklamirajući prozivode kao „domaće i zdrave“.
Početkom ove godine Grad Osijek je
otvorio projekt „ OSječki urbani vrt“ na
lokaciji „Rastanci“. Projekt omogućava
građanima i građankama obrađivanje neizgrađenog građevinskog zemljišta u
vlasništvu Grada, u površinama primjerenim za neprofitnu upotrebu, a u svrhu
proizvodnje hrane, začinskog i ljekovitog bilja i cvijeća za vlastite potrebe.
Za sezonu 2014. Grad Osijek je predvidio urediti i opremiti dvije lokacije
urbanih vrtova – iza sportske dvorane Gradski vrt, površine 1 ha s oko 150
parcela i u naselju Jug II oko 2,5 ha s
oko 250 parcela.
Urbani vrtovi se sastoje od vrtnih
parcela veličine do 50 m2 i zajedničkih dijelova sa pripadajućom zajedničkom
opremom (pristupni putovi i staze, drvena i montažna spremišta alata,
komposteri, klupe i kante za odlaganje
otpada). Ugovori između Grada i korisnika i korisnica uspostavljaju se na
razdoblje od dvije godine, uz mogućnost produljenja na temelju novog ugovora.
Lokacije gradskih vrtova su podložne promjeni, ovisno o privođenju gradskog
zemljišta planiranoj namjeni i o iskazanom interesu građana. Svi zainteresirani
građani i građanke na jednostavan način mogu postati korisnicima parcela u
urbanom vrtu, podnoseći zahtjeve za
davanje na korištenje vrtne parcele ima osoba s prebivalištem na području
Osijeka. Osim toga, svi korisnici i zainteresirani za ovakav način uzgoja i
druženja imaju priliku doći i na predavanja koja organizira udruga Press centar
za okoliš, a koja je nositeljica projekta „Edukacija za osmišljavanje urbanih
vrtova u centru grada“.
Urbani vrtovi postepeno će prelaziti u
društvene vrtove : sada funkcioniraju kao ustupljene parcele za obrađivanje,
dok koncept „community“ - društvenog vrta podrazumijeva formiranja vijeća vrta
koje bi vrtom i zajednički upravljalo.
Prelazak
u fazu društvenog vrta pokazao se potrebnim, jer udruge –korisnice parcela
planiraju različite edukacije djecu iz lokalnih vrtića, osnovnih škola, osobe
sa poteškoćama u kretanju i sa posebnim potrebama, korisnike domova
umirovljenika i ostale građane koje će se također željeti potaknuti da i sami
uzmu svoj komadić zemlje.
U realizaciji projekta OSječki urbani
vrt razvija se ideja održivosti, u jesen kada plodovi dozore planira se
organizirati festival jesenjih plodova na prostoru urbanog vrta. Osim što će
korisnici i korisnice vrtova imati priliku pokazati plodove svojih vrtova,
odabirat će se najvrtlarica i najvrtlar, te ponuditi originalni recepti za
tradicionalna jela od povrća uzgojenog u urbanom vrtu. Također će se održati i
radionica pripreme vrta za zimu kao i razmjena sjemena za jesenju i proljetnu
obnovu gredica.
Ideja održivosti je bitna, a u nju je
uklopljeno više elemenata – od ekonomske isplativosti proizvodnje koja
zadovoljava značajan dio potrebe za svježom hranom stanovništva, do ekološkog
sadržanog ne samo u organskoj proizvodnji a, time, i smanjenja ukupne uporabe
pesticida i mineralnih gnojiva, nego i u lokaliziranoj proizvodnji kojom se,
unatoč povećanoj potražnji, smanjuje i potrošnja fosilnih goriva jer je
proizvodnja hrane, u značajnoj mjeri, lokalizirana.