Okolišno novinarstvo

Okolišno novinarstvo je na listi opasnih pothvata, uz novinarstvo koje razotkriva organizirani kriminal. Jer, plansko isrcpljivanje prirode, uništavanje ekosustava i života u ime grabeži i profita jest organizirani kriminal. U Hrvatskoj se okolišno novinarstvo pojavilo samo na trenutak, ali nije uspjelo opstati u mainstreamu.

petak, 20. lipnja 2014.

Potopljen agroturistički potencijal



 Napisala: Ljiljanka Mitoš Svoboda

Istok Hrvatske i Vukovarsko-srijemska županija imaju veliki turistički potencijal koji će se iskoristiti, izjavio je  ministar turizma Darko Lorencin prilikom posjeta istočnoj Slavoniji, tjedan dana nego što je to područje zahvatio opći potop. Tijekom  obilaska  Vukovarsko-srijemske županije ministar Lorencin je razgovarao sa predstvanicima županije i općina o turističkim potencijalima, ponudi, problemima, novom Zakonu o turističkim zajednicama  i daljim mogućnostima razvoja kontinentalnog i agro turizma.  Na licu mjesta se uvjerio u  turistički potencijal istočne Slavonije, u obilje kulturnih i prirodnih ljepota prostora složenog između tri najveće rijeke-Save, Drave i Dunava. 

Osim što je sa Dunavske obale promatrao velike riječne kruzere koji plove na ruti od Njemačke do Crnog mora, uvjerio se u u smještajne kapacitete, prometnu povezanost, blizinu autoceste i Zračne luke Osijek koja ima uspostavljenju stalnu liniju sa Londonom. Lorencin je posjetio i Lučku upravu gdje je upoznat sa projektom riječnog cruising turizma koji iz godine u godinu dovodi sve više turista na istok Hrvatske. 

Dakako, nije mnogo toga vidio u kratkom posjetu istočnoj Slavonije, poput  ergele konja bijelaca u Babinoj gredi, desetke „stanova“ rasutih po slavonskim  poljima, niti je stigao proći Cestom zlatne niti,koja je kao projekt  osmišljena da povezuje  Županju, Štitar, Babinu Gredu, Cernu, Šiškovce, Gradište, Bošnjake, Vrbanju, Drenovce i Kruševicu. u tim je selima tradicija zlatoveza i općenito vezenja, najviše sačuvana.  Zlatna cesta, u čije osnivanje je ministarstvo kulture prije  tri godine uložilo 200.000 kuna,  važna je spona jedinstvenog projekta u kojeg čine  Rakijska cesta, Medena cesta, Vinska cestom te Biciklistička ruta Slavonija-Srijem.
Samo tjedan dana nakon  posjete ministra turizma Lorencina, istočna Slavonija, odnosno dio vukovarsko srijemske županije zadesila je katastrofa . Rijeka Sava ,koja  ovom kraju oduvijek donosi život, ovaj puta je donijela smrt. Ministar Lorencin je opet došao, ovaj puta na izvanrednu sjednicu  vlade RH,  na kojoj su tražili načina kako da što hitnije krenu u rješavanje ogromnih posljedica općeg potopa koji je uništio sela Gunju, Rajevo Selo, Štrosince, Soljane, Račinovce, Đuriće, Drenovce...  

Iako je agroturistički potencijal  Vukovarsko srijemske županije  većim dijelom koncentriran sa druge strane  autoputa, odnosno na  boljem geografskom položaju, ipak je desetak OPG za seoski turizam i gastro ponudu pokrenulo poslovanje  u blizini poplavnog područja Save.  Neka su se obiteljska gospodarstva  opredijelila za obnovu „stanova“  kao agroturističkih objekata . „Stanovi“ su nekad    pripadali seoskim  gospodarstvima, ali dislociranim u polja i šume, a u njima su privremeno ili trajno boravili  stoka, djeca koja su je čuvala i stariji ukućani. Babina Greda nekada je imala 349 stanova. Obzirom na katatrofalnu poplavu, i na činjenicu da su „stanovi“ građeni od ćerpića, odnosno sirove blatne cigle,  oni koji su bili na udaru nezapamćene vodene bujice jednostavno su se u nepovrat-istopili. 

Bez obzira jesu li se Agroturizam Matkova pecara, agroturizam Družba ili Agroturizam  Janković našli na putu nabujale Save, ili su ostali u nepolavljanom dijelu Bošnjaka i Vrbanje,  posljedice katastrofe snosit će jenako kao i oni kojima je vodena bujica uništila objekte. Jer,  stradali su vinogradi, šljivici, svinjci i kokošinjci,  utopilo se ili uginulo stotine kokoša, svinja i krava, koji su uzgajani na prirodna način, kako bi davali prirodnu sirovinu za  proizvodnju zdrave hrane prijeko potrebne za razvoj gastro turizma. Nema niti vrtova ni polja, voda je ubila ovogodišnju berbu i žetvu.  Uništeni su bunari i pušnice, pecare i vinski podrumi. Dakle, uništen je tek započeti agroturistički razvoj ovog istočnog kraja Slavonije, koji se nije još dostatno oporavio od posljedica Domovinskog rata.  
Pri dolasku na izvanrednu sjednicu vlade RH  u Županju, ministar Lorencin je bio vidno zgrožen onim što je gledao sada, tek tjedan dana nakon što je bio uživao u prirodnim ljepotama.  Ministarstvo turizma, svjesno koliko su mnoga obiteljska poljoprvredna gospodarstva uložila novaca, ljubavi i truda u razvoj seoskog, odnosno agroturizma  upravo u istočnoj Slavoniji, poslalo je specijalno za Agroglas pismo kojem nagovještava svoju pomoć u hitrom oporavku i obnovi seoskih turističkih objekata, gospodarskih zgrada, i općenito agroturizma u području uništenom općim potopom:
„ Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica uključile su se u prikupljanje pomoći obiteljima s poplavljenih područja. Tako su djelatnici Ministarstva turizma organizirali  prikupljanje pomoći za potrepštine prema naputku Crvenog križa, a Hrvatska turistička zajednica odlukom Turističkog vijeća donirati će 100 tisuća kuna za pomoć. Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica uputili su apel hotelskim kućama te sustavu turističkih zajednica da se također, u skladu sa svojim mogućnostima, uključe u akciju pomoći ljudima pogođenim poplavama u RH. Ovo je jedna od najvećih prirodnih katastrofa koja je zadesila Hrvatsku, ali i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, te je sada vrijeme da pokažemo kako jedni drugima možemo pomoći. U kontinuiranoj smo komunikaciji s turističkim sektorom, odnosno s turističkim agencijama, turoperatorima i direktorima predstavništva putem kojih šaljemo informaciju kako je Hrvatska vrlo sigurna zemlja te kako nema potrebe za otkazivanjem putovanja u Hrvatsku. Također, kad se poplave povuku, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica pomoći će u obnavljanju turističke infrastrukture na poplavljenim područjima. Pritom očekujemo od sustava regionalnih i lokalnih zajednica na tim područjima kvalitetne informacije kako bi znali gdje će pomoć biti najpotrebnija. U ovom trenutku najvažnije je da se stabilizira situacija na poplavljenim područjima, da se voda povuče te da se ljudi počnu vraćati i obnavljati svoje domove. Lijepi pozdrav.“         

0 komentara:

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]

<< Početna stranica