Tamni li naše„suho zlato“
Napisala Ljiljanka Mitoš Svoboda
(Izvorno objavljeno u Gospodarskom listu)
Svima je znano da je kukuruz bio omiljena biljka
plemenima Azteka, Inka, Maja,te se iz Centralne Amerike proširio u Europu.
Danas je kukuruz treća svjetska kultura (nakon pšenice i riže),
na kojoj se temelji globalna prehrana. Kukuruz je višestrano korisna biljka.
Zrno jedu ptice, ribe, ljudi, životinje. Od svježe stabljike se proizvodi
stočna hrana, sušenom stabljikom se pokrivaju podovi i krovovi, od lišća se
izrađuju korisni predmeti, nekad je „komušina“ služila umjesto madraca u
krevetima. Ogoljeni klip,otučak, odlično je gorivo za loženje klasičnih peći.
Od kukuruza se proizvode jestivo ulje, bioetanol, lijekovi...
Najveće površine zasijane kukuruzom imaju SAD (oko
28 milijuna ha), Kina (oko 19 milijuna ha), Brazil i Argentina, (oko 12,5
milijuna ha), Meksiko (oko 7 milijuna ha) i drugi. Najveću proizvodnju po
hektaru imaju SAD, Francuska i Mađarska. Obzirom da brzorastuća populacija
azijskih država treba za prehranu sve više mesa, za stočarsku industriju
potrebno je sve više kukuruza. Zato je kukuruz
još uvijek „suho zlato“, iako ga uništava sve više bolesti izazvanih
posljedicama klimatskih promjena.
Kukuruz je prva biljka na kojoj je testirana,
usavršena i komercijalizirana biotehnologija (BC) i genetska manipulacija
(GMO). Glasnogovornik europskog povjerenika za zdravlje Toni Borg najavio je
skorašnje dopuštenje uvoza
SmartStax kukuruza otpornog na herbicide,
koji se sam brine o zdravlju svoga zrna,
stvarajući otrove koji ubijaju insekte. Robot GMO kukuruz uzgajat će se samo za
proizvodnju stočne hrane, najavili su iz Pioneera, odnosno Monstanta. U
poljoprivrednom sektoru u europskoj regiji zavladalo je nezadovoljstvo radi
unošenja ovakve sorte, koja će definitivno ugroziti proizvodnju „klasičnih“ i
hibridnih sorti kukuruza dobivenih biotehnologijom.
Iako robota GMO kukuruza nezavisni europski stručnjaci smatraju
ozbiljnom prijetnjom potrošačima i okolišu, lobisti GMO-a predviđaju da bi ovo
mogla biti zadnja kukuruzna jesen u Europi, u kojoj su pobrane neke „stare“ hibridne
sorte kukuruza, neotporne na sušu, poplavu i neke bolesti, ali ipak sigurnije
za prehranu ljudi i stoke.
Problemi, štete i izostanak obeštećenja
Obzirom na njegovu korisnost i raširenost, kukuruz je
sve češće izložen oštećivanju i manipulacijama. Prošlo je tek nekoliko mjeseci
od kako je hrvatsko mljekarstvo uništio aflatoksin, pronađen u mlijeku krava
koje su se hranile stočnom hranom od gljivično bolesnog kukuruza, uvezenog iz
susjedne zemlje. Posljednih desetak godina napada ga i jede kukuruzni moljac.
Još nema sustavne obrane od toga kukca, pa je šteta procjenjena na sjemenskom
kukuruzu u 2010.godini iznosila gotovo 10% na ukupni prihod. Kukuruzna zlatica,
koja se prvi put u Hrvatskoj pojavila1996.godine, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, proširila se po cijeloj Hrvatskoj,
rušeči stabljike kukurza i uništavajući negdje i do 15 % uroda.
Mnogi se sjećaju akcije ministrstva poljoprivrede, u
ljeto 2004.godine, kada je uništeno oko 2.000 hektara kukuruzišta u Slavoniji,
radi sumnje u GMO sjeme kupljeno na tako zvanom „svjetskom tržištu“.
U ova slučajno odabrana četiri primjera šteta
vezanih za kukuruz, poljoprivredni proizvođači nisu dobili nikakve odštete, bez
obzira na sva izrečena obećanja. U slučaju uništavanja kukurizišta radi sumnje
na GMO, tadašnji ministar poljoprivrede Čobanković obećao je naknadu štete od
7.200 kuna po hektaru. Radi uništavanja kukuruza kukuruznom zlaticom ili
moljcem, odštete nisu „predviđene“. A naknade
za štete mljekarima koji su kupili krmnu smjesu sa zatrovanim kukuruzom i time
slučajno uništili mlijeko, nisu bile predviđene, pa tako ni plaćene.
Ministrtsvo poljoprivrede im je ponudilo kompenziranje kroz podjelu zdravog krmiva za krave, ali to nimalo nije
ublažilo prevelike štete koje su napravljene domaćem mljekarstvu.
Od 2002. godine, postepeno ali sigurno,
poljoprivredni sektor u Hrvatskoj stradava od suša i poplava, odnosno
posljedica klimatskih promjena. Zadnjih nekoliko godina ljetne temperature
spaljuju polja kukuruza baš u vrijeme kada biljci treba najviše vode. Obzirom
da je umorno tlo, iscrpljeno predoziranjem umjetnim gnojivom i raznim zaštitnim
sredstvima, te lišeno podzemne bioraznolikosti, postalo porozno, a korjen
biljke sve slabiji, kukuruz ne može vući vodu iz prirodnih rezervoara. Stabljika
se osuši, plod napadaju nametnici i bolesti. Dugotrajne suše čine kukuruzu
nepopravljivu štetu.
Berba i prodaja
Berba kukuruza u cijeloj regiji, tako i kod nas,
počela je ranije nego prijašnjih godina. Uzrok tomu su klimatske promjene čije
su posljedice prouzročile nagle izmjene vremenskih krajnosti,od srpanjskih
katastrofalnih poplava do kolovoških žestokih suša. Kukuruz je uglavnom spaljen
tijekom vrućina i suša u kolovozu.
U Hrvatskoj je u proljeće ove godine kukuruzom
zasijano ukupno 310 tisuća hektara.
Koliko će biti ubrano sa tih površina pokazat će se za koji dan, no
mnogi očekuju pad prinosa za 20-tak posto. Podaci iz 2012. godine kažu da je na istoj količini hektara proizvedeno 1.348.000 tona kukuruza, po
hektaru 4,4 tone. To je 22 posto manje nego u godini prije, kada je iznosio 5,7
tona po hektaru. Kolika će biti cijena otkupa kukuruza u Hrvatskoj, još nije
utvrđeno. No, prateći veleprodajne cijene na domaćem tržištu u kolovozu ove
godine, trgovci pretpostavljaju da će otkupna cijena biti oko 1,31 kn/kg, odnosno oko 1.300 kuna po toni.
Obzirom da država nije popustila pred ljetošnjim
prosvjednim zahtjevima poljoprivrednih
proizvođača za isplatu subvencija za žitarice, neće više pomagati sa subvencijama
za plaćanje skladištenja kukuruza namjenjenom tržištu. Poljoprivrednici se
moraju okrenuti samostalnom traženju mogućnosti za spremanje i plasman kukuruza. Osim što
postoje tradicionalni prekupci i trgovci, otvaraju se i legalnije mogućnosti.
Pokazuje to primjer jednog osječkog poduzetnika, koji u jeku jesenskih berbi
kukuruza i vađenja šećerne repe, otvara prvu hrvatsku agroburzu. Osnivanje
agroburze pomažu brokerska kuća iz
Luksemburga i jedna strana banka, a preko nje će seljaci moći plasirati svoj
urod, od svih žitarica do kukuruza. Također će za slijedeću sjetvu moći
zatražiti i kredite.
Inače, cijena kukuruza na mađarskoj burzi BSE u
kolovozu je bila 1,04 kn/kg, dok prognoze za siječanj-veljaču 2014. godinu
postavljaju cijenu od 1,14 kuna za kilogram. Na francuskoj burzi EURONEXT
prosječna cijena iznosi 1,28 kn/kg. Prosječna cijena kukuruza u kolovozu ove
godine u EU iznosila je 195,75 eura po
toni.
Mađarska, jedna od „kukuruznih sila“ u Europi, koja
će od vlastite berbe imati samo 4 milijuna tona kukuruza (polovica
prošlogodišnjeg uroda), po domaćoj cijeni od
od 338,6 dolara za tonu, prisiljena je
uvoziti kukuruz iz Argentine i Ukrajine po cijeni od 270,90 dolara za jednu tonu. U Italiji ,
nakon Francuske i Rumunjske trećoj po proizvodnji kukuruza u EU, urod će jedva
dostići prošlogodišnji, oko 8 milijuna tona. Ništa bolje situacija sa kukuruzom
nije ni u Španjolskoj, Francuskoj i Rumunjskoj. Tržište kukuruzom ove jeseni
vrlo burno, jer su prinosi u SAD i
centralnoj Americi premašili prošlogodišnji urod za 10%, pa iznose gotovo
milijardu tona. To će svakako utjecati na konačnu cijenu na svjetskom
tržištu.
Soja u zamjenu za kukuruz
Zapadnoeuropska tržišta i i industrija stočne hrane,
zahvaćena klimatskim promjenama i uništavanjem poljoprivrede posljedicama
istih, zatekla se u kroničnom manjku
kukuruza.
Globalno ne podržavajući nastojanja Pioneera i
Monsanta za uvođenjem nedovoljno provjerenog
SmartStax „robot“ GMO kukuruza,
europski poljoprivrednici su
skloniji promjenama proizvodnje. Stoljetna vladavina kukuruza kao glavne
sirovine, počela je predstavljati ozbiljan problem i prijetnju okolišu, higijenskoj
sigurnosti i ispravnosti hrane. Uzroci su raznovrsni, vjerojatno je među njima i nedostana ispitanost djelovanja
BC komponenti, ali primarni uzroci su ekološko-higijenski. Radi njih nastali su
razni toksini i gljivična oboljenja kukuruznog zrna, koja šire opasnosti u
daljem prehrambenom lancu.
Jednostavno, ako je kukuruz prerizičan, treba ga
zamijeniti sa biljkom slične ili bolje prehrambene vrijednosti te bolje
prilagodljivosti na klimatske promjene. Za sada je najjači kandidat soja.
Proizvodnju kukuruza bi trebalo ostaviti za potrebe proizvodnje bioetanola, a
planirane dvije tvornice u Slavoniji bi za proizvodnju trebale godišnje milijun tona kukuruza.
0 komentara:
Objavi komentar
Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]
<< Početna stranica