Farme po europskim normama
Iz gospodarskih dvorišta u slavonsko-baranjskim selima još
se uvijek šire mirisi amonijaka i fekalija, bez obzira što se ruralno područje
unazad petnaestak godina dosta urbaniziralo. Taj smrad širi se iz svinjaca,
štala i kokošinjaca, manjih i srednjih farmi.
Okvirna Direktva o vodama, usko povezana sa Nitratnom
Direktivom, koje zajedno daju regulativu Objedinjenih okolišnih uvjeta (IPPC) ,
o kojima smo već informirali javnost, čine sustav propisa čijom primjenom se
zaštićuje voda od onečišćenja iz
farmi, uklanja neugodna miris i emisije
amonijaka u okolinu, te u stočarski dio poljoprivrede uvodi visok stupanj
sanitarno-higijenskih i zdravstvenih normi.
Sektor poljoprivrede
suočava se velikim promjenama u
sudjelovanju i utjecaju na okoliš i primjeni humanijeg odnosa za životinje koje
se uzgaju u prehrambene svrhe.
Dr.sc. Rober Spajić, direktor svinjogojstva u prehrambenoj
korporaciji Belje/Agrokor, na radionici održanoj u Vukovaru, krajem rujna ove
godine, namjenjenoj predstavnicima i predstavnicama svinjogojske i peradarske
industrije, razjasnio je što predstavlja
IPPC direktiva za intenzivan uzgoj peradi i svinja. To su postrojenja za 40 tisuća bilo koje vrste peradi, odnosno
dvije tisuće tovljenika svinja preko 30 kg, te farme sa 750 mjesta za uzgoj
krmača.
Da bi takve farme dobile Objedinjene uvjete zaštite
okoliša, moraju, osim ostalih uvjeta,
ispoštovati Zakon o dobrobiti životinja. Nakon toga slijede uvjeti i preporuke
propisane GAP-Dobrom poljoprivrednom praksom u uzgoju svinja i peradi, te
uspostava farmskog managementa-gospodarenja u upravljanja.
Po prezentaciji dr.sc. Roberta Spajića, proces upravljanja i
gospodarenja peradarskom ili svinjogojskom farmom zahtijeva stalnu obuku ljudi,
precizno evidentiranje potroška energije (vode, struje, plina), potrošnje i
kvalitete hrane i drugih potrebnih dodataka prehrani, te količine dnevne
životinjskog otpada.
U dobar farmski management ubrajaju se i planovi za
sprječavanje eventualnih emisija štetnih tvari i neželjenih događaja koji
direktno oštećuju osobe, okoliš ili životinje na farmi. Potrebno je izraditi programe održavanja i
obnove tehničke opreme i strojeva unutar farme. Jedan od posebno važnih
dokumenta je pravilan plan rada gnojovki, te način njihovog pražnenje i apliciranja na zemljište.
Kontrolom i pravilnom prehranom životinja, u ovom slučaju
svinja i peradi, na farmama (uredni obroci, hrana sa smanjenim postotkom
aminokiselina i slično), organiziranim sustavom totalnog čišćenja najmanje dva
puta tjedno, ugradnjom snažnih ventilatora ili sustava za provjetravanje,
postiže se prvi korak za smanjenje emisija amonijaka u okoliš.
Nije samo zaštita okoliša bitna u ovom slučaju. Naime, sve
do nedavno, dok nam EU nije zakucala na vrata farmi, veliki dio svinja na farmama oslijepile su od amonijaka, te su
često zbog sljepoće ozlijeđivane i ranjavane, imale inficirane rane po tijelu.
Emisije amonijaka
Mjerene emisije amonijaka u Hrvatskoj tijekom 2007. godini iznosila je približno 43 kt, a
glavni izvor ove emisije je sektor poljoprivrede, s doprinosom od 91% ukupnoj
emisiji amonijaka. Dozvoljena kvota amonijak za Hrvatsku, prema Uredbi o
emisijskim kvotama je 45 kt, a prema Gothenburškom protokolu 30 kt. Obzirom da
se stočarska industrija jača, očekivano je da smo se približili granici
dozvoljenih emisija. Trenutno je u pripremi nova uredba kojom će se u Hrvatskoj
uvoditi kategorija „onečišćivač u poljoprivredi“ na isti način na koji je
uveden u industriji i u drugim područjima u kojima dolazi do onečišćenja
okoliša emisijama u sastavnice okoliša. Princip koji se uvodi je sustav
„onečišćivač plaća u poljoprivredi“ – kolika je emisija amonijaka iz
poljoprivrede toliko će se plaćati za onečišćavanje.
Hrvatska planira malo jači udarac poljoprivredi, ukupno, što
će se odraziti i na stočarsku industriju. Naime, kroz neke projekte koje su
vodile konzultantske agencije, uz pomoć financijske potrpore Svjetske banke,
izveden je zaključak da se cijela Hrvatska treba proglasiti zonom osjetljivom
na nitrate, time i na sve emisije, poput amonijaka (kao razvijena Danska). Za
našu poljoprivredu je to katastrofa, je u poljoprivredi, naročito u farmskom
uzgoju životinja za hranu, još nije postignuta usklađenost s europskim
standardima proizvodnje. Dakle, zahtijeva se (već sada kasnimo) modernizacija
svinjogojstva, a Hrvatska još nije uspjela u većoj mjeri realizirati vlastiti Operativni
program razvoja.
Preustroj domaćeg svinjogojstva i peradarstva pretpostavlja
modernizaciju, ali i prestanak proizvodnje dijela malih farmi, te proširenje i
intenziviranje većih farmi, koje pridonose konkurentnosti, povećanju
iskorištenja kapaciteta i povećanju stupnja sigurnosti hrane i dobrobiti životinja,
kao i gospodarenja otpadom.
Primjer Nizozemske
Kao konzultanti u pomaganju oko objašnjenja i primjene IPPC
i Nitratne Direktive, u Hrvatsku dolaze danski i nizozemski stručnjaci.
Nizozemska je velika proizvođačica mesa, naročito peradi i svinja. ima oko
3.250 farmi, obveznica IPPC na kojima se uzgaja prosječno 4 tiduće svinja. Za
uzgoj 100 milijuna peradi koristi 1.700 farmi, koje su obveznce IPPC direktive.
Toliki broj postrojenja je veliko opterećenje za okoliš, tako da je sustav
vođenja i gospodarenja tim farmama razvijen do najmanjeg detalja. Ono što je
najvažnije-rješavanje životinjskog otpada, rješava se kroz sustav gnojovnica,
na takav način da od tog otpada na kraju ne ostaje ništa: nakon proizvodnje
gnojiva i bioplina, kruti ostaci odlaze u spalionice. Karel Van Bommel
predstavljajući rad jedne prosječne nizozemske farme, naglasio je da bez dobrog
komunikacijskog sustava unutar farme, ista
ne može niti raditi. To znači da je upravljanje farmom pod kontrolom
kroz sustav mjerenja emisija amonijaka i nitrata, te se odmah može reguirati
odstupanje od ustanovljenih normi. Također, važno je da se poštuju ekološke
mjere i zone u okruženju oko farme, te propisi
o buci, potrošnji energije i odlaganju otpada, koje se ne smije odvoziti
i odlagati izvan područja farme. Na primjer, ekološke zone oko farmi su dva
kilometra, te se u tim gabaritima svakodnevno mjere parametri koji oštećuju
okoliš, zrak ili ometaju ekosustav.
Iako se na
radionicama koje služe da bi se predstavnici i predstavnice poljoprivredne
industrije ali i ministarstva zaštite okoliaš koje je zaduženo za praćenje
propisa i izdavanje Objedinjenih okolišnih uvjeta, ne govori o ogromnim
troškovima koji nastaju pri uvođenju svih spomenutih sustava i propisa, po
riječima jednog konzultanta iz Danske, troškovi izgradnje spremnika za stajski
gnoj iznosi i do 50 EUR po kubnom metru. To znači da izgradnja gnojovke za 3
tisuće kubika, koja se napuni za šest
mjeseci, košta 15 tisuća EUR. Takav trošak ulaganja, uz sve opisane neophodne sustave, u Hrvatskoj mogu
izdržati samo stočarske i prehrambene korporacije.
0 komentara:
Objavi komentar
Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]
<< Početna stranica