Okolišno novinarstvo

Okolišno novinarstvo je na listi opasnih pothvata, uz novinarstvo koje razotkriva organizirani kriminal. Jer, plansko isrcpljivanje prirode, uništavanje ekosustava i života u ime grabeži i profita jest organizirani kriminal. U Hrvatskoj se okolišno novinarstvo pojavilo samo na trenutak, ali nije uspjelo opstati u mainstreamu.

ponedjeljak, 7. listopada 2013.

Europsko „DA“ za organsku proizvodnju hrane


Europska komisija upravo je završila javnu raspravu za ocjenjivanje europske politike o ekološkoj poljoprivredi, u kojoj je sudjelovalo  45.000 predstavnika i predstavnica tvrtki, poljoprivredne industrije i civilnih udruga, odgovarajući na opširan upitnik Europske komisije.
Zašto kupiti organski proizvedene poljoprivredne proizvode? Prvi razlog za kojeg  se odlučilo 83 % europskog građanstva u javnoj raspravi jest briga o okolišu i cjelovitosti tih proizvoda, odnosno ne uplitanje  GMO i ostalih BC  suspstanci u proizvode. Većina ispitanika i ispitanica (78%) naglasila je spremnost plaćanja viših cijena za organske proizvode . Čak  74% svih ispitanika zatražilo je  da Europska komisija postroži standarde za proizvodnju organskih proizvoda.
U javnoj raspravi predloženo je da se uvede dodatna kontrola za postojanje pesticida u gotovim proizvodima iz organske poljoprivrede, jer je u praksi učestala pojava naknadnog unošenja raznih sredstava za zaštitu (pesticida i slično).
 Većina ispitanika i ispitanica iz svih predstavljenih zemalja (68%)  slaže se da se uvode iste oznake i pravaila za označavanje za organske proizvode, kao i za konvencionalne proizvode koje ne sadržavaju  GMO. U skladu s tim čak 86% europljana zalaže sa da se u svim državama članicama EU ujednače ekološki propisi  poljoprivredi.
Na pitanja o uzgoju i prehrani životinja za prehranu gotovo svi sudionici javne rasprave složili su se da  stoku treba hraniti sa 100% hrane proizvedene na lokalnoj razini, odnosno na vlastitoj farmi. U slučaju nedostatka hrane, tržište ne bi trebalo biti šire od regionalnog.
Dobrobit životinja našla se na visokom mjestu u javnoj raspravi:  60% ispitanika snažno je inzistiralo na jačanju standarda dobrobiti životinja u cjelokupnom sustavu poljoprivredne proizvodnje, u svim državama članicama.
U organskoj poljoprivredi nema pesticida, zajednički je stav  73% građana i građanki EU, koji traže uvođenje najstrožih pravila u pogledu odobrenja tvari koji sadrže pesticide i aditive, te kontrole upotrebe istih.  Na opće iznenađenje, iste uvjete za kontrolu opasnih kemijskih tvari  zatraženi su i za   proizvode  za čišćenje i dezinfekciju koji se upotrebljavaju u poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji.
Označavanje organski proizvedene hrane i prehrambenih proizvoda zajedničkim EU logom, bez obzira na zemlju porijekla, zajednički je stav gotovo svih ispitanika i ispitanica.  Osim što je to čvrsta garancija da je prizvod prošao sve stupnjeve kontrole, to je istovremeno i odličan način informiranja javnosti o postojanju  organskih proizvoda. Također, u slučajevima izvoza i uvoza na druga tržišta, jedinstvena oznaka organske kvalitete proizvoda omogućava kontrolu izvornosti.  

Napisala Ljiljanka Mitoš Svoboda
(Izvorno objavljeno u Gospodarskom listu)

1 komentara:

Anonymous Anonimno kaže...

ahѕst ijngс acgj cfuq сbjmt.

My &X77;eb-site; grad osijek stipendije

11. prosinca 2013. u 18:28  

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]

<< Početna stranica