Zaustaviti bacanje hrane
Napisala: Ljiljanka Mitoš Svoboda
Prema izvještaju FAO (Food and Agriculture
Organization ) oko 90 milijuna tona hrane gubi se godišnje u Europi. Otpad od
poljoprivrednih proizvoda i ribe nisu uvršteni u tu brojku. Oko trećina hrane
za ljudsku konzumaciju izgubi se na
globalnoj razini - oko 1,3 milijarde tona na godinu. Otpad od hrane je veći u razvijenim državama, preko 40 posto,
a najčešći izvor je u maloprodaji. Međutim u zemljama u razvoju također se u
otpadu gubi oko 40 posto hrane , ali radi loših načina žetve i ubiranja
plodova.
Ni Hrvatska nije pošteđena bacanja hrane u smeće. Po
neslužbenim podacima jednog većeg proizvođača kruha, godišnje se u Hrvatskoj
proizvede 200 tisuća tona kruha, od čega
se 15 posto ne proda. Tih 30 tona kruha se na dnevnoj bazi vraća proizvođačima.
U tom slučaju kruh završava kao kao stočna hrana. Ali, po podacima koje imaju
veletržnice i neki supermarketi, propada oko dvije tisuće vagona voća i povrća.
Hrana se gubi, odnosno baca u otpad tijekom cijelog
prehrambenog lanca - od poljoprivrednika do potrošača, u prehrambenoj
industriji, od strane trgovaca, ugostitelja.
Glavni uzroci stvaranja otpada od prehrambenih
proizvoda su povezani sa neplanskom i prekomjernom proizvodnjom, isto takovom potrošnjom,
nestručnim pakiranjem, nedostatkom odgovornosti prilikom skladištenja. Europska
komisija je pokrenula kampanju „Stop food waste“, kojom se namjerava
smanjiti količina hrane bačena u smeće,
te je štampala promidžbeni materijal kojim se upozoravaju svi-od proizvođača do
potrošača- na promjenu ponašanja i bolje gospodarenje hranom, a potrošačkom
društvu daju upute kako da planiraju kupovinu potrebne hrane i tako zaustave
stvaranje nepotrebnih zaliha koja na kraju, završavaju u smeću.
0 komentara:
Objavi komentar
Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]
<< Početna stranica