Okolišno novinarstvo

Okolišno novinarstvo je na listi opasnih pothvata, uz novinarstvo koje razotkriva organizirani kriminal. Jer, plansko isrcpljivanje prirode, uništavanje ekosustava i života u ime grabeži i profita jest organizirani kriminal. U Hrvatskoj se okolišno novinarstvo pojavilo samo na trenutak, ali nije uspjelo opstati u mainstreamu.

petak, 20. lipnja 2014.

Potopljen Najljepši školski vrt 2013.



Napisala Ljiljanka Mitoš Svoboda

Prelijepog nagrađenog školskog vrta, kojeg su zasadili i njegovali učenici i učenice uz pomoć nastavnog osoblja u osnovnoj školi Gunja-više nema. Stradao je u općem potopu koji se sručio na istočnu Slavoniju. 

Projekt "Najljepši školski vrtovi u Hrvatskoj" od 1994. godine, kada je krenuo na inicijativu Obrazovnog programa Hrvatskoga radija i ekološke emisije "Slušaj kako zemlja diše" urednice Lidije Komes, zajednički provode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uz potporu donatora koji najljepše školske vrtove nagrađuju.
Najljepši školski vrtovi“ u stvari su jedinstvene „cvjetne radionice na otvorenom“ u kojima djeca kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod, kako sačuvati zdravo tlo. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj autohtonog i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepote vlastitog krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim regijama Hrvatske. 

„Djeca i vrtovi mogu rasti zajedno. Dijete koje posije sjeme ili posadi biljku i gleda ju kako raste, neće nikada iščupati ili pogaziti cvijet. Dijete koje u svojem školskom povrtnjaku ne truje tlo pesticidima vjerojatno to neće činiti ni u svom kasnijem životu, a djevojčica ili dječak koji odrastaju u ljepoti okoliša koji sami stvaraju i čuvaju, čuvat će ga i kada odrastu“, kaže Lidija Komes.

U 2013. godini pobjednik kontinentalne Hrvatske, ujedno i dobitnik Zlatne povelje Hrvatske radiotelevizije, je školski vrt Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića iz Gunje.
U školski vrt se ulazilo preko drvenog mosta, a taj ulazni dio vrta bio je  atraktivan spoj suvremenosti i tradicije, jer sve su vrtne skulpture izrađene od domaće cigle i metaforički pričaju priču o Gunji. Velika košara s cvijećem, golubica mira i kotač kola predstavlju  različitosti koje tu tradicionalno harmonično žive. Zlatna povelja za najljepše uređeni školski vrt u 2013. godini veliko je priznanje za sve učitelje i učenike škole koji se predano brinu o svome okolišu, a veliki doprinos uređenju školskog vrta  dalo je i 30-ak učenika s posebnim potrebama kojima je praktičan rad u školskome vrtu od iznimnog značaja.

Katastrofalna poplava uništila je zgradu osnovne škole, voda je došla do prvog kata. Ravnatelj škole Stipica Mišura koji je uspio otići do škole, kaže da se školski vrt pretvorio u veliko jezero, a velikoj vrtnoj golubici iz vode viri samo vrh glave. Najljepši školski vrt  u 2013. godini potopljen je, čarobni most sa njegovog ulaza odnijela je bujica. Ne treba ni spominjati da je blato i mulj prekrilo ružmarin, bosiljak, smilje, i drugo bilje koje su učeničke ruke sadile godinama u svome školskom vrtu, kako bi jednog dana dobio naziv „najljepši“.

No, kaže ravnatelj Mišura, naš vrt će opet bit najljepši.  Očekujući prve vrtne radove u jesen, ravnateljice i ravnatelji  mnogih škola iz  Zagorja, Dalmacije, Like, Istre  i ostalih dijelova Hrvatske koje su bile kandidatkinje na natjecanjima za najljepše školske vrtove, poručili su da će, kad dođe vrijeme obnove,  osobno dovesti i zasaditi mladice i sadnice za novi školski vrt u Gunji, te će učiniti još ljepšim i jedinstvenijim.

0 komentara:

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]

<< Početna stranica