Okolišno novinarstvo

Okolišno novinarstvo je na listi opasnih pothvata, uz novinarstvo koje razotkriva organizirani kriminal. Jer, plansko isrcpljivanje prirode, uništavanje ekosustava i života u ime grabeži i profita jest organizirani kriminal. U Hrvatskoj se okolišno novinarstvo pojavilo samo na trenutak, ali nije uspjelo opstati u mainstreamu.

petak, 21. veljače 2014.

Finaciranje inovativnog agroturizma


Agroturizam u državama EU jača sve više, postaje popularan i tražen. European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD)  je instrument Zajedničke poljoprivredne politike EU. Vrijednost Fonda je 77,66 milijardi eura.Iz njega se financiraju projekti ruralnog razvoja, a time i agroturizma. Hrvatskoj je ovaj Fond otvoren od dana pristupanja Europskoj uniji. Međutim, hrvatska vlada  još nije usvojila Strategiju ruralnog razvitka, pa je korištenje ovih novaca odgođeno. Hrvatska agroturistička OPG-a vjerojatno će imati prvu priliku korištenja novaca iz EAFRD tek u drugoj polovici ove godine.Spomenute novce iz EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj koriste mnoga seoska gospodarstva u Europi, provodeći zanimljive, inovativne i jedinstvene projekte.  Evo nekoliko primjera.

„Ruralni turizam - usluge za posjetitelje s invaliditetom“ (Rural Tourism Services for Disabled Visitors) projekt je kojeg provode ribolovačka društva i baltičko selo Harju u sjevernom dijelu Estonije. Rekreativni ribolov i agroturizam su osnovna gospodarska grana. Među turistima su sve češće i invalidne osobe. Kako bi pojačali agroturističku kvalitetu, ribolovačka društva i općina su odlučili izgraditi infrastrukturu za invalide-pristupe ribičkim platformama i drugim objektima od turističkog interesa, a u smještajnim objektima i restoranima postaviti WC za invalide. Za te specifične aktivnosti  EAFRD im je odobrio 79 tisuća eura nepovratnih novaca.

Nature Tourism  je naziv zajedničkog agroturističkog projekta za kojeg su  lokalne akcijske grupe (LAG) i obiteljska gospodarstva iz Velike Britanije, Portugala, Mađarske, Francuske i Finske  iz Fonda dobile 445 tisuća Eura.

Voditelj projekta je Karhuseutu (Pori, Finland) U ovom transnacionalnom projektu glavni je cilj međusobno promoviranje turističke ponude kroz različe vrste društvenih medija, promicanje isključivo odgovornog korištenja prirodnih dobara u turizmu te poticanje lokalnog gospodarstva. Ono što je posebno zanimljivo jest da taj posao vode žene i mladih ljudi, pa se time sprječava ruralna depopulacija.

Projektu  Promocija „zelenog“ turizma u ruralnom  području Lago di Garda(Italija)  i jezera Balaton ( Mađarska) EAFRD je dodijelio 640 tisuća eura. Projekt je usmjeren na razvoj integrirane strategije ruralnog turizma u područjima oko dva jezera u geografski različitim područjima, te na integraciju zaštite okoliša, kulturne baštine i obalnog turizma.Glavna aktivnost mađarskih i talijanskih projektnih partnera jest izdavanje sveobuhvatnog agroturističkog i ekoturističkog kataloga " Green Line", u kojem se objavljuje turistički potencijal projektnih područja , sa naglašenim točkama prirodnih ljepota , kulturne baštine, eko -friendly športa, lokalni obrti, smještaj i ugostiteljstvo, javni transport. Ono što je inovantno u projektu  jest popust " Green Card " i " Green Line", odnosno „booking“ servis koji vrijedi na području obuhvaćenom projektom-Na jezeru di Garda i na Balatonu.

Najviše projekata inovativnog agro turizma provodi Italija, zatim slijede Francuska. Mađarska, Latvija, Estonija i Velika Britanija. Jedan od popularnih projekata, financiran sa 74 tisuće eura je talijanski, nazvan  „Prirodna baština i bioraznolikost  je važan dio agroturizma ...“

Salecchia je farma u regiji Apulia,  dobro je  poznata po inovativnim obrazovnim agroturističkim uslugama. EAFRD potpora omogućila je poboljšanje eko-turističkih usluga koje nude vlasnici farme, a time i povećanje broja posjetitelja i posjetiteljica. Salecchia se prostire na 300 hektara, a registrirana je kao edukativna farma.  Dvije popularne aktivnosti su "Posvoji ovcu" i "Posvoji svinju" . Cilj ovih aktivnosti je zaštititi i valorizirati lokalne pasmina ovaca ( "Gentile di Puglia") i svinja ( "Suino nero dei Monti Dauni"). Farma može ugostiti do 20 gostiju , koji mogu sudjelovati u svakodnevnom funkcioniranju poljoprivrednog života. Novac koji su vlasnici dobili kao bespovratna sredstava iz Fonda za ruralni razvoj EU, utrošen je u  proširenje i obnovu gospodarskih objekta, učionica, otvaranje trgovine sa loklanim proizvodima, te prilagođavanje smještajnog prostora za obitelji s djecom. Naime, glavni turisti i turistice su djeca, koja imaju prilike naučiti sve o uzgoju životinja, dobrom ophođenju s njima, zašto ih seljaci nazivaju „blagom“. Također, mogu privremeno „posvojiti“ svoju svinju ili ovcu . Obzirom da ih ne mogu odnijeti sa farme, na odlasku djeca i roditelji dobivaju album, kao uspomenu na edukativni odmor na agroturističkoj farmi.

Kada Hrvatska bude ispunila uvjete, odnosno usvojila Strategiju ruralnog razvitka, iz  European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD)  bit će dostupno ukupno dvije milijarde eura. Za Hrvatsku će Fond biti otvoren od 2014. do 2020. godine.

Objavljeno u Agroglasu, siječanj,2014.

0 komentara:

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]

<< Početna stranica