Okolišno novinarstvo

Okolišno novinarstvo je na listi opasnih pothvata, uz novinarstvo koje razotkriva organizirani kriminal. Jer, plansko isrcpljivanje prirode, uništavanje ekosustava i života u ime grabeži i profita jest organizirani kriminal. U Hrvatskoj se okolišno novinarstvo pojavilo samo na trenutak, ali nije uspjelo opstati u mainstreamu.

četvrtak, 10. srpnja 2014.

Vrdoljak naftašPristupanje Europskoj uniji prije godinu dana omogućilo je Hrvatskoj da sve svoje sektore otvori, unaprijedi i prilagodi europskim standardima, te u njih unese toliko željeni svježi novac. Ali čini se da napori oko toga nisu bili na cijeni, te je hrvatsko gospodarstvo, osim energetskog dijela, u stagnaciji i teži da uvene.  Takvog su mišljenja stručni krugovi iz EU, novinari financijskih časopisa i uglednih novina poput Guardiana.

Iako je na otvaranju 4. međunarodnog sajma obnovljivih izvora energije Cro Eco Energy Expo 2012 ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio da će „Hrvatska , po pitanju energetskog sektora i obnovljivih izvora energije, biti izvoznik zelene energije...“ , nakon godinu dana se okrenuo ka  nedovoljno istraženim energetskim potencijalima koje ima Hrvatska-naftu i plin.
Ministar gospodarstva uvjeren je da Hrvatska utječe na regionalnu energetsku politiku, a to je i izjavio gostujući u nedavnoj emisiji  na Hrvatskom radiju. Svoje uvjerenje temelji na trenutnom interesu svjetskih energetskih moćnika –SAD i Rusije. Početkom srpnja u Zagrebu je bio glavni tajniki za energetsku politiku SAD-a Arnos Hochstein, obećajući pomoć da Hrvatska postane regionalni energetski lider.  Što se tiče Rusa, Vrdoljak se nada će ruski utjecaj na Mađare pomoći Hrvatskoj u rješavanju pitanja oko INA-a. Ruski Gazprom zainteresiran je za nalazišta plina u Slavoniji, a američki Exon, Texax Oil, Shell i drugi već su stali u red za kupnju rezultata istraživanja Jadranskog podmorja koju je obavila švedska tvrke Spectrum.  "Mi moramo biti partneri koji mogu utjecati na strateške odluke i zajedno sa strateškim partnerom definirati kako investirati potrebnih 3,5 milijardi dolara, od čega dvije milijarde u novu proizvodnju i rafinerije te 1,5 milijardu u rafinerije i pumpe. Ako to realiziramo, imat ćemo INA-u a moći ćemo formirati najmanju cijenu derivata, nafte, struje i plina u regiji", rekao je Vrdoljak u tijeku priprema za dolazak Rusa i nastavak pregovaranja sa mađarskom naftom kompanijom MOL, većinskom vlasnicom INA-e.

Čermakova punionica plina odletjela u zrak 

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako bi vjerojatno u drugoj polovici srpnja trebao biti objavljen natječaj za istraživanje i moguću eksploataciju ugljikovodika i u kontinentalnoj Hrvatskoj, ponajprije u dijelu uz rijeku Dravu i u istočnoj Slavoniji.  Krajem godine trebao bi biti objavljen drugi natječaj za sjeverozapadnu i središnju Hrvatsku, a počelo se raditi i na prikupljanju podataka za treći dio, za najmanje istraženo područje Dinarida, koje bi trebalo biti na natječaju do 2015.  Sve to samo  dio od 136 nacionalnih energetskih projekata trenutačno evidentiranih u bazi Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), za koje je predsjednik Upravnog vijeća CEI-a Josip Borak kazao da su vrijedne 15,5 milijardi eura.

U brzoj utrci za svojim mjestom na svjetskom energetskom polju, hrvatski ministar gospodarstva Vrdoljak nije zainteresiran  za poslovanje sa nacionalnim naftno- plinskim trgovcem,  Ivanom Čermakom, ex haaškog osuđenika, generalom i veteranom Domovinskog rata u Hrvatskoj(1991-1995). Ivan Čermak sredinom 1993. godine je osnovao tvrtku Crodux, za prijevoz nafte i naftnih derivata, kupio  je i tanker za razvoz nafte Jadranom. Crodux je ugovori o opskrbu naftom NATO-a u Bosni i Hercegovini, te za  40 milijuna eura opskrbljivao naftom i naftnim derivatima SFOR-a u BiH. Kupio je  skladište na Janafovu terminalu u Omišlju. Čermak je 2001. g. prodao  Crodux austrijskom OMV-u, kroz svoju tvrtku Tifon, počeo gradnjom  benzinskih postaja po Hrvatskoj.Opet je osnovao istu firmu Crodux i krenuo sa preuzimanjem lokacija za benzinske postaje na novosagrađenim autocestama.


Preko svoje tvrtke Crodux u Slavonskom Brodu započeo je gradnju termoelektrane na plin i tvornice etanola. Planirana je gradnja termoelektrane na plin snage 600 megavata, a ulaganje je vrijedno oko 450 milijuna eura, a to bi bila najjača termoelektrane u državi.  Ne dogode li se veći zastoji i problemi, termoelektrana bi se mogla početi graditi 2014., a 2018. bi bila puštena u rad. 

 Čermaka nema nigdje u naftnim poslovima ministra Vrdoljaka. Ne bi ga bilo ni u medijima da nije prve subote u srpnju ove godine Crodux punionica plinskih boca u selu Antunovac kraj Osijeka, odletila u zrak. „Punionica je tehnički najmodernija, ne vjerujem da je požar podmetnut. Šteta je oko milijun eura“ izjavio je Čermak slijedećeg dana nakon eksplozije.

Čermak želi biti korak ispred hrvatskih energetskih napora, te je odlučio da Crodux derivati postanu prve crpke u Hrvatskoj koje će proizvoditi zelenu energiju i dobivati toplu vodu za svoje potrebe iz obnovljivih izvora, posebno na lokacijama uz autoceste. Postavio bi i punjače za električne automobile od 100 kW. No, čini se da nije ušao u kvotu za 2014. i sklapanje ugovora o otkupu električne energije prema povlaštenoj cijeni, jer HROTE (Hrvatski operator tržišta energije) Crodex nije objavio na svojem popisu sklopljenih ugovora.

0 komentara:

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]

Veze na ovaj post:

Stvori vezu

<< Početna stranica