Okolišno novinarstvo

Okolišno novinarstvo je na listi opasnih pothvata, uz novinarstvo koje razotkriva organizirani kriminal. Jer, plansko isrcpljivanje prirode, uništavanje ekosustava i života u ime grabeži i profita jest organizirani kriminal. U Hrvatskoj se okolišno novinarstvo pojavilo samo na trenutak, ali nije uspjelo opstati u mainstreamu.

petak, 21. veljače 2014.

Filozofija BIO hotela



Austrija, Italija i Slovenija prednjače u razvoju agroturizma. Oni su domaćini s najvišim ekološkim standardima u EU. Prošlo je deset godina  otakao su prvi organski hotelijeri udružili snage kako bi ponudili nešto drugačiji odmor od standardiziranog. Danas su BIO HOTELI najveća mreža udruženih ekoloških hotela su, koji nude boravak u 100 BIO hotela u osam europskih zemalja. Boravak u tim hotelima  grupiran je u šest osnovnih koncepcija odmora: blagdanski, obiteljski, organski, SPA, konferencijski i poslovne usluge za ekološki orjentirane goste. Izvan ovih programa ponude su i za razne grupne proslave i svadbe u BIO hotelima na moru, u planinama ili u prelijepim prirodnim krajolicima.

Misija BIO hotela je činiti dobro svojim gostima i okolišu. BIO hoteli su raznoliki su poput šarenih buketa, kažu njihovi vlasnici i vlasnice! Svaki dom je jedinstven - svima zajedničko je strogo pridržavanje smjernica: zelena javna nabava, održivo upravljanje, regionalni trgovački odnosi i ekološki prihvatljivo korištenje energije te gospodarenje otpadnim ciklusom po ekološkim standardima. I svakako su i kućni ljubimci dobrodošli.


 Organski standardi za hranu, kozmetiku i potrošnju energije


Sirovine, polugotovi i gotovi proizvodi koji se koriste u BIO hotelima dolaze iz certificirane ekološke poljoprivredne proizvodnje, koji podliježu „ gapless“ bio-kontroli, od proizvodnje do potrošnje. Moraju biti 100 posto organski. Prednost imaju lokalni proizvodi, lokalni recepti, lokalna tradicionalna hrana. Jela se pripremaju na tradicionalan način, pa, naravno, ne koriste mikrovalne uređaje. Svi BIO hoteli na svojim jelovnicima nude barem jedan vegetarijanski meni.

Šamponi, sapuni, kreme za njegu kože, ulja i slični proizvodi koje gosti i osoblje koriste u BIO hotelima imaju certifikate prirodne kozmetike u skladu sa standardima ili  organizacijama za certificiranje: BDIH, Ecocert, ABG, ICEA, NaTrue. No, i zbrinjavanje ambalaže i ostataka od tih proizvoda također mora biti u skladu sa ekološkim standardima. Čak i biootpad ima svoj povratni put-ka poljoprivrednicima koji proizvode organsku hranu.

U cjelokupnom životnom ciklusu BIO hotela koristi se „zelena“ energija: struja iz obnovljivih izvora poput solarnih ili vjetro centrala, grijanje na biomasu.  Energetski standardi BIO hotela kontroliraju inspekcije, a moguće je da se jednom godišnje eko standardi povećaju ili smanje ( što nije dobro za vlasnike).  U hotelima sa višim eko standardima ugrađeni su semafori na kojima gosti mogu pratiti emisije i potrošnju CO2 po pojednom gostu,  u tijeku 24 sata.

Trenutno asocijaciju BIO hotela vodi jedan austrijski hotel iz Tirola. Ukupno imaju 73 članice BIO tvrtke: Njemačka (44), Austrija (19), Italija (6), Švicarska (3), Slovenija (1), Francuska(1) i Grčak (1). Čak 16 hotela iz spomenutih država čeka odobrenje za pretvorbu u BIO hotel. Asocijacija BIO hotela trenutno posjeduje na raspolaganju 4.427 kreveta, u deset godina su ostvarili oko 3,5 milijuna noćenja, godišnje oko 150.000  gostiju, te im je ugostiteljstvo zaradilo oko 12 milijuna eura godišnje. 


Zapošljavanje u BIO hotelu


„Želite li raditi u najljepšim turističkim regijama Europe? Ekologija, održivosti i toplo gostoprimstvo su naše smjernice. Pregledajte na radna mjesta u bio HOTELS tržištu rada.“ To je poziv upućen svima, bez obziran na lokaciju odakle bi došli,dob, spol i prethodno radno iskustvo, ukoliko, uz dobro znanje engleskog, njemačkog ili talijanskog jezika, žele raditi u visokostandardiziranim uvjetima održivog razvoja, dakle bez sofisticiranih tehnoloških pomagala.

Trenutno se u mreži ovih BIO hotela traži oko 50 djelatnika i djelatnica, od poslova u kuhinjama, do wellnes terapeuta i trenera. Plaće se kreću od 1.500 eura neto, uz plaćeno zdravstveno osiguranje, stan i hranu, do onih „plaća po dogovoru“ koji se odnose na kuharske specijaliste.

Novim zaposlenicima i zaposlenicama svaki BIO hotel osigurava dodatni tečaj za pojedino radno mjesto. Na primjer za rad u kuhinji organiziran je tečaj pripremanja ekoloških jelovnika, a tečaj vode napoznatiji europski kuhari i kuharice. Obzirom da je to jedinstveni tečaj, on je besplatan za one koji su primljeni na posao. Nakon tečaja, može se upisati „akademija“, koja se plaća, ali ise nakon nje dodjeljuje certifikat za rad u bilo kojem BIO hotelu.  „Radujemo se suradnji u motiviranom timu interesno opredjeljenom ka održivom razvoju i zaštiti okoliša, kažu BIO hotelijeri iz Slovenije, u promidžbi ovog vrhunskog agroturizma.



Objavljeno u Agroglasu, veljača 2014.

  

1 komentara:

Blogger Unknown kaže...

Pozdrav, želim vam preporučiti odličan hotel te odličnu ponudu masaža u sklopu hotela.

27. veljače 2014. u 00:18  

Objavi komentar

Pretplatite se na Objavi komentare [Atom]

<< Početna stranica